5 osno rezkanje

Živimo v času hitrega razvoja industrije, kjer vsakodnevno nastajajo novi izdelki in najrazličnejši produkti v letalski, avtomobilski, kovinski industriji in mnogih drugih. Za izdelavo teh produktov so potrebna različna orodja, ki jih izdelajo v posebni panogi orodjarstva. Taka orodja zahtevajo različne vrste obdelave, med njimi je gotovo ena bolj pomembnih rezkanje. To je proces odvzemanja materiala, pri katerem postopoma nastaja odrezek zaradi sile, ki jo sprožata rezalni rob vrtečega orodja ter podajalno gibanje pri pomikanju v togi material. Rezkanje je lahko čelno ali obodno, odvisno od tega, katero ploskev pri orodju uporabljamo za tvorbo odrezka. Glede na smer je rezkati mogoče istosmerno, kadar odrezek nastaja v enaki smeri kot podajalno gibanje, ali protismerno, ko nastajanje odrezka poteka v nasprotni smeri kot podajalno gibanje.

5 osno rezkanje za obdelavo materialov

Za izdelavo bolj kompleksnih izdelkov je velikokrat primerno samo 5 osno rezkanje, ki se opravlja na 5-osnih CNC rezkalnih strojih. 5-osna obdelava se je pojavila sočasno z razvojem 5-osnih strojev s sodobnimi krmilniki. Ta obdelava se uporablja pri proizvajanju obdelovancev kompleksne geometrije in pri površinah, ki so ukrivljene pod različnimi koti. Pred začetkom uvedbe 5-osne obdelave so problem s tovrstnimi obdelovanci reševali s pomočjo 3-osne obdelave in z uporabo specialnih orodij, kar pa je podaljšalo čas izdelave in povzročilo podražitev končnega izdelka.

5 osno rezkanje

5 osno rezkanje omogoča hitro in učinkovito obdelavo sestavnih delov s področja energetike, izdelave orodij ter delov za letalsko in avtomobilsko industrijo. Osnovni namen te vrste rezkanja je doseganje optimalnih pogojev za rezanje in spremljanje kolizije. Strojna obdelava dovoljuje tudi negativne nagibe sten, kar je pogosto problematično v 3-osnih operacijah. Prednost te vrste rezkanja je tudi zmanjševanje števila obdelovalnega vpetja, zaradi česar se skrajša čas obdelave in zniža se cena za izdelavo komponente. 5 osno rezkanje omogoča tudi uporabo krajših rezalnih orodij, saj se lahko ta bolj prilagodijo kotu med rezilom in obdelovancem. Prav tako je izboljšana togost krajših orodij, kar dovoljuje višje hitrosti obdelovanja, ne da bi se pri tem zmanjšala natančnost. Končni rezultat je boljša kvaliteta površine ter krajši čas obdelave.

5-osni CNC rezkalni stroji za orodjarstvo

5 osni rezkalni stroji omogočajo veliko več možnosti obdelave kot 3-osni. 5 osno rezkanje je tudi bolj kompleksno, saj poleg osnovnega gibanja v dolžino, širino in globino ti stroji omogočajo tudi nagibanje v še dveh oseh. V mnogih primerih se tako vrti in nagiba tudi delovna miza, obstajajo pa še obdelovalni stroji, pri katerih se nagiba os vpetega orodja. Nagibanje se torej lahko izvaja glede na dve od treh osi. 5-osni obdelovalni stroji so danes nepogrešljivi, saj je njihova glavna prednost možnost, da obdelajo pet strani obdelovanca pri le enem vpetju. Brez spreminjanja vpetja je večja tudi natančnost izdelave. Večja natančnost in manjši stroški obdelave pa posledično upravičijo višje stroške za nabavo stroja, saj omogočajo izdelavo natančnejših in kompleksnejših izdelkov, kar povečuje konkurenčnost podjetja.

5 osno rezkanje je postopek, pri katerem se z orodji opravi manj premikov, kar zagotavlja boljšo kakovost površine in daljšo življenjsko dobo orodja. Z optimizacijo kota med orodjem in obdelovancem je mogoče doseči konstantno silo v kontaktni točki. Najpogosteje se 5 osno rezkanje uporablja v orodjarstvu, kjer se s tem postopkom izdelujejo orodja za tlačno litje kovinskih zlitin in termoplastov, ki potrebujejo obdelavo na vseh straneh sestavnega dela.